E-bike info

Wat voor ritjes gaat u met de elektrische fiets maken? Hoeveel ondersteuning wilt u bij het trappen? Welke accu en motor passen daar het beste bij? Bij de aankoop van een e-bike brengen wij uw budget, wensen en eisen met u in kaart. Natuurlijk krijgt u ook antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag: welke e-bike fietst voor u het prettigst? U kunt verschillende modellen testen tijdens een proefrit. Zo ontdekt u snel welke fiets het beste bij u past.

A-merken elektrische fietsen, persoonlijk advies en professionele monteurs. Wij zijn uw BOVAG-fietsbedrijf e-bike specialist!

 

 


 

Keuzehulp

 

Fietsaccu

De fietsaccu levert stroom aan de fietsmotor. Net als bij mobiele telefoons, zijn er verschillende accu’s, met verschillen in levensduur, capaciteit en oplaadtijd. De basis is altijd één van deze twee materialen: nikkel-metaalhydride (Ni-MH) of lithium-ion (LiOn). LiOn is lichter en compacter dan een accu van nikkel-metaalhydride. Hoe een fiets rijdt, hangt ook af van het gewicht en de plek van de accu. Meestal zit de accu op of aan de bagagedrager, in het frame of in de kettingkast. Maak een paar proefritten om het verschil te voelen.
Een fietsaccu heeft niet veel onderhoud nodig. Laad de accu wel regelmatig op, ook als u een tijdje niet fietst. Omdat de accu meestal uitneembaar is, kunt u hem overal opladen. Het is het beste om dit bij kamertemperatuur te doen.

 

 


Programma's

Hoe zwaar of licht wilt u trappen? U kunt bij een e-bike kiezen voor verschillende rijprogramma’s, die bepalen hoeveel trapondersteuning u krijgt. De ene fietser kan en wil zelf flink meetrappen, de ander kiest voor maximale ondersteuning. U kunt de verschillende rijprogramma’s zelf eenvoudig instellen. Bij sommige fietsen kan de fietstechnicus de rijprogramma’s op maat voor u programmeren.

Een e-bike heeft ook versnellingen. In een lage versnelling maken uw benen meer omwentelingen dan in een hoge. Door regelmatig en op tijd te schakelen, vergroot u de actieradius van uw fiets. De twee belangrijkste soorten versnellingen zijn de onderhoudsvrije naafversnelling en de lichtlopende derailleurversnelling.

 

 

Fietsmotor


De fietsmotor zorgt dat u minder hard hoeft te trappen. Waar de motor zit, bepaalt mee hoe de fiets rijdt. Test de verschillen tijdens een proefrit.

Met een motor in het achterwiel hebt u altijd een duwtje in de rug. Het achterwiel drijft namelijk ook de motor aan. De kettingkast is deels open, dus is het wel nodig om af en toe de ketting te smeren. Dit type fiets heeft een derailleur- en geen naafversnelling.

Een e-bike met een motor in het voorwiel heeft meestal een dichte kettingkast en een naafversnelling. Dat betekent: minder onderhoud.
 
Een motor in het midden bij de trapas, de middenmotor, zorgt voor een hele stabiele fiets. Omdat er niets op het voor- of achterwiel zit, trapt dit soort e-bikes ook licht zonder ondersteuning.

 

 

Actieradius


De actieradius is de afstand die u kunt fietsen, zonder uw accu opnieuw op te laden. Een fiets met een grote actieradius is handig als u hem vooral nodig heeft voor langere afstanden, bijvoorbeeld naar uw werk of voor fietsvakanties. Wilt u vooral trapondersteuning voor korte ritjes in de buurt? Dan is een grote actieradius niet zo belangrijk. U fietst verder met uw e-bike als u hem niet te zwaar bepakt; de banden goed op spanning houdt en een snelheid van 17 tot 20km/u kiest. Selecteer altijd het juiste rijprogramma voor uw rit en wissel regelmatig en op tijd van versnelling. Wind mee of bergaf fietsen, zorgen ook voor een langere accuduur.

 

 

 

 

Veel gestelde vragen over de elektrische fiets

 

Wat is een e-bike of een elektrische fiets?

 • Een e-bike is een fiets met een elektrische motor die de fietser ondersteunt bij het trappen. U moet dus blijven trappen om vooruit te gaan. Voor de wet is een e-bike een gewone fiets. U heeft er geen rijbewijs, kenteken, verzekering of helm voor nodig. Er zijn ook fietsen met een elektromotor waarbij u niet hoeft mee te trappen. Dat zijn snorfietsen (tot max. 25 km/u) of bromfietsen (sneller dan 25 km/u).

 

Wat is de actieradius van een e-bike?

 

 • De actieradius is de totale afstand die u kunt fietsen zonder tussentijds uw accu op te laden. Hoe groot de actieradius van uw e-bike is hangt van verschillende dingen af:
  • Het totale gewicht van de fiets, de berijder en de bagage bijvoorbeeld. Hoe zwaarder, hoe kleiner de actieradius.
  • De bandenspanning. Hoe zachter de banden, hoe kleiner de actieradius.
  • De snelheid. Hoe harder u rijdt, hoe meer energie u per kilometer verbruikt. De ideale snelheid ligt tussen de 17 en 20 km/u.
  • De rijomstandigheden. Tegenwind en heuvels zorgen voor meer energieverbruik.
  • De versnelling. Als u regelmatig en op tijd schakelt, wordt uw actieradius groter.
  • De ondersteuning. Meer ondersteuning, betekent minder actieradius.

 

Welk type batterijen wordt gebruikt voor een e-bike?

 • Er bestaan twee soorten accu’s voor e-bikes:
  • nikkel-metaalhydride accu (Ni-MH)
  • lithium-ion (LiOn) accu
 • Een LiOn accu is lichter, compacter en heeft minder onderhoud nodig. Nikkel-metaalhydride accu’s moeten voor een lange levensduur regelmatig helemaal opgeladen worden, dus ook wanneer u uw elektrische fiets een tijdje niet gebruikt.
  Accu’s zijn een relatief kwetsbaar onderdeel van een e-bike (net als bij een mobiele telefoon of laptop) dus vraag altijd naar de garantievoorwaarden. Een BOVAG-bedrijf weet precies welk type accu bij u past. Ga gerust eens langs bij een BOVAG-bedrijf bij u in de buurt voor een proefrit en persoonlijk advies.


Hoe laad ik de accu van een e-bike op?

 • U kunt uw elektrische fiets bij ieder stopcontact opladen. Bij de meeste fietsen kunt u de accu van de fiets afhalen, zodat u niet de hele fiets in de buurt van een stopcontact hoeft neer te zetten.

 


 

Onderhoud van uw e-bike


Onderhoud uw e-bike goed, dan gaat hij langer mee en fietst u een stuk fijner. We hebben een aantal handige tips op een rij gezet.

 1. Laad uw accu minimaal één keer in de twee maanden op. Ook als u uw e-bike minder vaak of helemaal niet gebruikt.
 2. Bewaar de accu van uw e-bike in de winter binnen. Laad hem ’s winters ook binnen op.
 3. Geef uw e-bike een droge plek en zet hem liever niet in direct zonlicht.
 4. Start altijd in een lage versnelling. Schakel tijdens het rijden rustig naar een hogere versnelling.
 5. Controleer regelmatig de bandenspanning. Hoe zachter de banden, hoe kleiner de actieradius van uw elektrische fiets.

Voor een onderhoudsbeurt van uw e-bike kunt u altijd een afspraak maken bij de werkplaats. U kunt kiezen tussen een basis-, compleet- of een deluxe onderhoudsbeurt. Bij deze onderhoudsbeurten wordt de fiets goed nagekeken. Ook worden er tijdens het onderhoud belangrijke software-updates gedaan. We adviseren u om uw elektrische fiets daarom minimaal één keer per jaar weg te brengen. 

 


 

E-bike accu tips

De levensduur van een fietsaccu is gemiddeld 4-5 jaar. Afhankelijk van hoe de accu wordt gebruikt. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de fietsaccu, geven we een aantal handige tips. Doe er je voordeel mee!

 

 1. Lees van tevoren de handleiding mbt specifieke tips voor uw accu.
 2. Zorg dat uw banden de juiste spanning hebben. De juist spanning zorgt voor minder stroom verbruik en een grotere actieradius op één volle acculading.
 3. Rij weg in een lichte versnelling en schakel daarna op, dat kost u en uw fiets de minste energie.
 4. Laat de accu niet helemaal leeg lopen, zorg dat hij wordt opgeladen voordat de motor uitvalt.
 5. Controleer na een rit hoe vol de accu nog is. 40% of minder? Laad hem dan op.
 6. Als u de accu lange tijd niet gebruikt, bewaar deze dan met 60% vulling. Loopt de accu tussentijds leeg? Laadt dan weer kort bij tot max. 60%.
 7. Gebruikt u de accu weinig? Laad hem dan regelmatig bij. Een lithium-ion-accu loopt bijvoorbeeld langzaam leeg en bij een te lage spanning kan de accu beschadigen.
 8. Bewaar de (afneembare) fietsaccu op een droge plek in huis, bij voorkeur niet koeler dan 15 graden.
 9. Laad de accu op bij kamertemperatuur. Let op: als de accu koud is, eerst op (kamer-) temperatuur laten komen.
 10. Als je in de wintermaanden je fiets niet of nauwelijks gebruikt, laad je accu dan minimaal één keer per maand op. De accu loopt namelijk langzaam leeg door zelfontlading.
 11. Haal de accu van de lader als deze vol is, dit verlengt de levensduur (tenzij de fabrikant anders aangeeft).
 12. Gebruik alleen de originele oplader, imitatie-opladers kunnen de accu beschadigen, ook al hebben deze soms dezelfde specificaties.

Extra tip: haal, indien mogelijk, het display van je elektrische fiets. Deze kan kapot vriezen.

 


 

Mocht je vragen hebben de aanschaf van een elektrische fiets? Kom dan langs, bel naar 0162-672620 of mail naar info@rullenstweewielers.nl en wij helpen je graag verder!