E-bikes keuzehulp

 

Een elektrische fiets kopen, waar moet u op letten?

Wat voor ritjes gaat u met de elektrische fiets maken? Hoeveel ondersteuning wilt u bij het trappen? Welke accu en motor passen daar het beste bij? Wat is uw budget? Bij het kopen van een nieuwe of gebruikte elektrische fiets zijn het vooral de accu, de motor, de actieradius en de programma’s waar u op moet letten. Het gewicht en de plek van fietsaccu en –motor hebben bijvoorbeeld invloed op hoe de e-bike rijdt. We hebben de belangrijkste weetjes voor u verzameld. En we hebben een handige keuzehulp en een checklist voor bij de proefrit gemaakt.

 

Het onderhoud van uw e-bike

Onderhoud uw e-bike goed, dan gaat hij langer mee en fietst u een stuk fijner. We hebben een aantal handige tips op een rij gezet.

1.Laad uw accu minimaal één keer in de twee maanden op. Ook als u uw e-bike minder vaak of helemaal niet gebruikt.
2.Bewaar de accu van uw e-bike in de winter binnen. Laad hem ’s winters ook binnen op.
3.Geef uw e-bike een droge plek en zet hem liever niet in direct zonlicht.
4.Start altijd in een lage versnelling. Schakel tijdens het rijden rustig naar een hogere versnelling.

 

Fietsaccu

De fietsaccu levert stroom aan de fietsmotor. Net als bij mobiele telefoons, zijn er verschillende accu’s, met verschillen in levensduur, capaciteit en oplaadtijd. De basis is altijd één van deze twee materialen: nikkel-metaalhydride (Ni-MH) of lithium-ion (LiOn). LiOn is lichter en compacter dan een accu van nikkel-metaalhydride. Hoe een fiets rijdt, hangt ook af van het gewicht en de plek van de accu. Meestal zit de accu op of aan de bagagedrager, in het frame of in de kettingkast. Maak een paar proefritten om het verschil te voelen.

 Een fietsaccu heeft niet veel onderhoud nodig. Laad de accu wel regelmatig op, ook als u een tijdje niet fietst. Omdat de accu meestal uitneembaar is, kunt u hem overal opladen. Het is het beste om dit bij kamertemperatuur te doen.

De levensduur van de accu
De fietsaccu levert stroom aan de fietsmotor. Net als bij mobiele telefoons en laptops zijn er verschillende accu’s met verschillen in levensduur, capaciteit en oplaadtijd. De levensduur van een batterij wordt vaak uitgedrukt in aantal keer opladen. Het is belangrijk dat u de accu gebruikt en oplaadt volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant; de fabrieksgarantie is daar ook op gebaseerd. Veel accu’s gaan zo’n 500 à 700 keer opladen mee, gemiddeld ongeveer 3 tot 5 jaar. De meeste batterijen gaan langer mee, maar hebben een lagere actieradius.

 

Programma's

Hoe zwaar of licht wilt u trappen? U kunt bij een e-bike kiezen voor verschillende rijprogramma’s, die bepalen hoeveel trapondersteuning u krijgt. De ene fietser kan en wil zelf flink meetrappen, de ander kiest voor maximale ondersteuning. U kunt de verschillende rijprogramma’s zelf eenvoudig instellen. Bij sommige fietsen kan de fietstechnicus de rijprogramma’s op maat voor u programmeren.

 Een e-bike heeft ook versnellingen. In een lage versnelling maken uw benen meer omwentelingen dan in een hoge. Door regelmatig en op tijd te schakelen, vergroot u de actieradius van uw fiets. De twee belangrijkste soorten versnellingen zijn de onderhoudsvrije naafversnelling en de lichtlopende derailleurversnelling. De BOVAG-expert kan de verschillen uitleggen en met u bekijken wat het beste bij uw situatie past.

 

Fietsmotor

De fietsmotor zorgt dat u minder hard hoeft te trappen. Waar de motor zit, bepaalt mee hoe de fiets rijdt. Test de verschillen tijdens een proefrit.

 Met een motor in het achterwiel hebt u altijd een duwtje in de rug. Het achterwiel drijft namelijk ook de motor aan. De kettingkast is deels open, dus is het wel nodig om af en toe de ketting te smeren. Dit type fiets heeft een derailleur- en geen naafversnelling.

 Een e-bike met een motor in het voorwiel heeft meestal een dichte kettingkast en een naafversnelling. Dat betekent: minder onderhoud.
 
 Een motor in het midden bij de trapas, de middenmotor, zorgt voor een hele stabiele fiets. Omdat er niets op het voor- of achterwiel zit, trapt dit soort e-bikes ook licht zonder ondersteuning.

 

Actieradius

De actieradius is de afstand die u kunt fietsen, zonder uw accu opnieuw op te laden. Een fiets met een grote actieradius is handig als u hem vooral nodig heeft voor langere afstanden, bijvoorbeeld naar uw werk of voor fietsvakanties. Wilt u vooral trapondersteuning voor korte ritjes in de buurt? Dan is een grote actieradius niet zo belangrijk. U fietst verder met uw e-bike als u hem niet te zwaar bepakt; de banden goed op spanning houdt en een snelheid van 17 tot 20km/u kiest. Selecteer altijd het juiste rijprogramma voor uw rit en wissel regelmatig en op tijd van versnelling. Wind mee of bergaf fietsen, zorgen ook voor een langere accuduur.

 

Aankoopgarantie op uw elektrische fiets
Op een nieuwe e-bike krijgt u fabrieksgarantie. De garantieperiode verschilt vaak per merk. Veel fabrikanten geven twee jaar garantie op alle onderdelen, maar soms krijgt u op de elektrische onderdelen maar één jaar garantie.

Garantie op onderhoud en reparatie van uw elektrische fiets

Is uw e-bike toe aan een onderhoudsbeurt of moet hij gerepareerd worden? Ga dan naar een BOVAG-fietsenwinkel. Dat levert u een heleboel voordelen op:
1.U heeft recht op drie maanden BOVAG-reparatiegarantie.
2.U krijgt passend vervangend vervoer aangeboden tijdens de reparatieperiode. Dit hoeft niet per se een elektrische fiets te zijn, maar kan ook een gewone fiets zijn.
3.Onderhoud en reparatie wordt standaard uitgevoerd door goed opgeleide professionals, die op de hoogte zijn van de laatste e-bike techniek.

 

(Alle informatie komt van BOVAG)

 

Bekijk hier ons YouTube kanaal: www.youtube.com/rullensmadeLike of deel dit met je vrienden!