Sander Rullens, vierde generatie, neemt het stokje over

“Ik ben niet bepaald over die spreekwoordelijke één nacht ijs gegaan. Heb best wel even getwijfeld. Fietsen is een ongekende passie van me. Maar de schouders zetten onder een eigen zaak… Ik heb bij mijn ouders gezien dat het keihard werken is. Zij hebben het me dan ook altijd afgeraden.”

 

De lach tekent zich af op het gezicht van Sander. Pa Jan en ma Elly Rullens knikken bevestigend. “Niettemin zijn we apetrots dat met hem sinds deze week de vierde generatie aan het roer staat van dit familiebedrijf,” klinkt als uit één mond.

 

JE KUNT ZE MAAR BETER VOOR ZIJN

Rullens Tweewielers geniet al meer dan negentig jaar bekendheid in deze regio. Willem Rullens begon in 1926 als haardensmid, kolenboer en schaatsenmaker. En of dat nog niet volstond, was hij ook nog kastelein. Zijn café luisterde naar de naam ‘Neuf’. In 1928 verhuisde hij naar Nieuwstraat 59 in Made… het adres waar de huidige zaak nog altijd zit. Op dat moment besloot hij ook fietsen te gaan verkopen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de zaken gewoon door. In 1943 verkocht hij de laatste fiets voor 22 gulden. Dit voordat de Duitsers alles vorderden. ‘Je kunt ze maar beter voor zijn,’ dacht hij.

 

OPNIEUW OPGEBOUWD

In 1958 kwam zoon Anton (Toon) erbij. Vanaf dat moment vond er zo’n beetje elke vijf jaar wel een verbouwing plaats. Bovendien werd de zaak flink uitgebreid. Zo kwamen er onder meer een magazijn en werkplaats bij. Tot 1977… een grote brand legde het bedrijf volledig in de as. Alles moest opnieuw opgebouwd worden. Maar zo gebeurde en niet veel later – om precies te zijn 1985 – kwam de derde generatie in de persoon van Jan Rullens aan boord.

 

STERKE SPECIALISATIE IN HET SPORTSEGMENT

“Ik zeg wel eens gekscherend dat ik in het magazijn geboren ben,” vertelt de man die tot aan deze week eigenaar was en voor Made en omstreken vele decennia hét gezicht van de winkel. “Toch ben ik er eigenlijk ook maar gewoon ingerold. Ik werkte namelijk als automonteur toen ik op mijn achttiende definitief in de zaak kwam werken. Enkele jaren later kwam mijn vrouw Elly het team versterken en zijn we samen leiding gaan geven. In die jaren is het aanbod flink uitgebreid. We hebben een dorpsfunctie voor die dames-, heren- en kinderfiets – tegenwoordig overigens ook heel wat E-Bikes – maar met een sterke specialisatie in het sportsegment krijgen wij hier klanten uit alle windstreken. Onze fietsen gaan zelfs de grens over.”

 

IK GA DIT DOEN

In de persoon van Sander breekt er weer een nieuw hoofdstuk aan in de rijke familiegeschiedenis van Rullens Tweewielers. “Als kleine jongen hielp ik al mee in de werkplaats; schappen ordenen, sleutelen aan fietsen. Dit groeide uit tot een fantastisch bijbaantje. Toch ben ik werktuigbouwkunde gaan doen. Daarna fulltime gaan werken bij een elektronicabedrijf maar na een jaar achter een bureau documenten te hebben geschreven, moest ik concluderen dat dit het voor mij toch echt niet was. Ik ben opnieuw enkele dagen per week in de fietsenzaak gaan werken. Dat werden er al snel meer. Serieus gaan nadenken om de zaak over te nemen. En toen we vervolgens het team compleet hadden heb ik met 100% overtuigig gezegd: “Ik ga dit doen!”

 

IN ONS DNA

“Mijn ouders zijn prima raadgevers. Gelukkig gaan ze niet verloren voor het bedrijf. Ma blijft de boekhouding doen en pa zal nog vaak genoeg in de winkel en werkplaats te vinden zijn.” “Een passie voor het (technische) vak en plezier in het contact met klanten. Dat was altijd mijn drijfveer,” aldus Jan Rullens. “Ik ben ervan overtuigd dat Sander net zo in elkaar zit. De liefde voor het fietsen zit in ons DNA. Dat dragen we graag uit. En juist daarom frons ik wel eens de wenkbrauwen als ik zie hoeveel kinderen met de auto naar school worden gebracht en middelbare scholieren zich elektrisch verplaatsen. Deze generatie moet diezelfde liefde weer terugvinden. Lichte fietsen en goed onderhouden fietspaden moeten dat voor elkaar krijgen.”

 

VAKKUNDIGE SCHOUDERS

“Niettemin zei opa vroeger altijd al ‘De mensen blijven fietsen… ofwel van weelde of armoede’. Dat gezegde klonk hier vaak aan de keukentafel,” besluit Sander. “Met enthousiasme zal ik er de vakkundige schouders onder gaan zetten. Stap vooral eens binnen; maak kennis met het grote aanbod en die typische Rullens service.”

 

Tekst: Wiljan Broeders